Шипката и нейните невероятни ползи за вашето здраве!

234
Шипката и нейните невероятни ползи за вашето здраве!
Шипката и нейните невероятни ползи за вашето здраве!

Шипката се оказва изключително важен природен продукт, който не бива да подценявате!

В древни времена, когато легендите все още не можели да бъдат отделени от реалността и боговете живеели близо до хората, Афродита обичала Адонис толкова силно, че богинята забравила за Олимп и била щастлива да живеят в непосредствена близост до хората в градините на Кипър. Влюбените, които се занимавали със събирането на плодове и лов на диви животни, се опитвали да не се отделят дори за кратко. Но, както често се случва, щастието не траело вечно.

При лов Адонис умрял от зъбите на дива свиня. След като научила за смъртта на любимия си, богинята отишла в търсене на тялото му в планините. На стръмните планински пътеки, пълни с остри камъни и тръни, Афродита не забелязала собствените си рани, които напоявали земята с капки кръв. Намирайки Адонис, тя заповядала кръвта му да се превърне в красиви съсинки. А капките кръв на Афродита станали красив розов храст с шипки.

Оттогава насам всяка пролет съсинките и шипките цъфтят едновременно, срещайки се отново и отново. Разбира се, това е само легенда, но забелязали ли сте, че когато видите цъфтящи шипки, неволно се усмихвате и не можете да им устоите?

Шипката е по-голямата сестра на градинска роза, див храст. Можете да я срещнете навсякъде – в края на гората, на планински склон, в парка, на брега на река и отстрани на пътя. Растението лесно се разпознава дори от дете, а в народната медицина от него се използва буквално всичко – цветове, плодове, листа, корени. Много фитотерапевти са толкова уверени в чудодейните свойства на шипката, че я включват във всички методи на лечение без изключение.

Оранжевите плодове на шипката, събирани през септември, имат най-голяма концентрация на хранителни вещества. Малко по-късно, когато плодовете станат червени, съдържанието на витамини в тях леко намалява.

Какви са лечебните свойства на шипката?

Шипката е носител на рекордно съдържание на хранителни вещества. Основната ѝ отличителна черта, разбира се, може да се счита изобилието в плодовете ѝ на витамин С, надхвърляйки лимона 50 пъти. Също така шипката съдържа витамини В1, В2, К, Е, В6, биофлавоноиди, захари, пектини, органични киселини, танини, соли на желязо, манган, фосфор, магнезий, калций. Тя има и мощни бактерицидни свойства.

Отварата от стрити плодове шипка перфектно действа като противовъзпалително средство, има благоприятен ефект върху храносмилателната система и по този начин не дразни бъбреците.

Богатото съдържание на витамин С понижава холестерола в кръвта и следователно предотвратява образуването на атеросклеротични плаки.

Витамин Р укрепва капилярите и спомага за по-доброто усвояване на аскорбинова киселина. Каротинът или витамин А увеличават имунитета на организма. Витамин К подобрява коагулацията на кръвта.

Витамините и микроелементите, съдържащи се в шипките позволяват да се използват при анемия, отслабване на тялото след заболявания, атеросклероза.

Колко полезни са шипките?

Екстрактът от шипка, сиропа и инфузията са много ефективни при възпаление на белите дробове, дифтерия, червена треска, магарешка кашлица. Не е необходимо да ги приемате като единственото лекарство при тези сериозни заболявания, но ако ги прилагате заедно с основните лекарства, предписани от лекаря, можете значително да ускорите процеса на възстановяване.

Безусловни ползи има шипката при зарастването на рани, трофични язви, камъни в бъбреците и черния дроб, гастрит, лошо храносмилане, нарушения в обменните процеси.

В Русия традиционно се приготвя чай от шипки против настинки.

Китайската медицина практикува използването на корените на шипката, когато е необходимо да се засили храносмилането и да се отделят глисти.

В Тибет плодовете лекуват туберкулоза, неврастения и атеросклероза.

В Сибир се пазят рецепти за лечение с мед и шипки против възпаление. Също така с корена от шипка там лекуват гъбичките на краката.

Начини на подготовка

Отварата с шипки може да се приготви по два начина:

Цели плодове – две шепи изсипете в 500 мл гореща вода в термос. Оставете за 7-8 часа (през нощта). Прецедете и добавете чаена лъжичка захар.

Почистете плодовете от власинките, които са вътре в плода, и ги смелете в месомелачка или по друг начин. Налейте 300 мл вода, поставете ги на огъня и гответе за 15 минути. Прецедете. Приемайте от отварата половин чаша преди хранене, не повече от три пъти на ден.

Настойка от шипки

Влияе положително на тялото, намалява и спира кървенето, отстранява камъни в жлъчката, стимулира половите жлези, стимулира лечение на изгаряния, измръзване и други рани, има отлични свойства за регенериране. Много е полезна при нарушения в кръвообращението.

За да направите инфузия от шипки, сложете супена лъжица плодове в купа (термос) и излейте 500 мл вряла вода, накиснете до сутринта. Приемайте половин чаша два пъти дневно в продължение на 30 минути преди хранене. След два дни инфузията губи полезните си свойства, така че не можете да направите лечебна смес за бъдеща употреба.

loading...