Растенията в дома ви могат да бъдат опасни! Бъдете внимателни!

304
Растенията в дома ви могат да бъдат опасни! Бъдете внимателни!
Растенията в дома ви могат да бъдат опасни! Бъдете внимателни!

Ние всички знаем, че растенията в домовете ни могат да бъдат полезни, тъй като ни дават усещане за комфорт и спокойствие. За съжаление, не всички растения са добри. Винаги имайте предвид това, когато планирате да поставите в дома си саксия с цветя.

В тази статия ще ви разкажем за трагичната история на един човек, който, за съжаление, е загубил собственото си дете, заради растенията, които отглеждал в апартамента си.

Ето неговата история:

„Синът ми умря, защото в устата си сложи листо от това растение. Езикът му се наду, което доведе до задушаване. То е доста разпространено в много домове и офиси, но всеки трябва да е наясно с неговата смъртоносна отрова.

Растението убива дете за 1 минута, а възрастен – за 15. Ако случайно го докоснете, в никакъв случай не трябва да пипате очите си с пръсти, тъй като това може да доведе до слепота, и то за постоянно. Предупредете вашите приятели и близки.”

Този човек публично разказал какво му се е случило, за да предупредя всеки, който по някакъв начин има контакт с това растение.

Веднъж неговият 5-годишен син си играел у дома. Станало му лошо, а майката си помислила, че това е просто поради лошо храносмилане или умора.

За съжаление, това не било така: цветът на кожата на детето изведнъж се променил, имало проблеми с дишането. Родителите веднага извикали линейка, закарали го в болницата, където го приели като пациент с отравяне.

Никой не можел да каже какво наистина се е случило и след известно време докторът дошъл с ужасната новина за родителите. Лекарят вярвал, че причината за смъртта е отравяне. Родителите били шокирани, защото не могли да разберат какво е ял сина им и какво би могло да бъде причина за този трагичен край.

След внимателен анализ на кръвта било установено, че в кръвта на детето има голяма доза на химическо вещество, известно като калциев оксалат.

Това химично вещество се съдържа в растението, наречено “Дифенбахия” или по-известно в Латинска Америка като “Амоена”. Това е доста често срещано растение, защото е здраво и не изисква голямо количество слънчева светлина. Поради това то често се отглежда в офиси.

Въпреки това, след като прочетете тази история, трябва да бъдете много внимателни с него. Особено лесно е да бъде отровено дете.

Статистиката за 2006 г., показва, че в САЩ има 64 250 случаи на отравяне от растения. 75% от случаите били на деца до 5 години.

Ако някой случайно пострада от отровата на Дифенбахия, Националната медицинска библиотека на САЩ препоръчва да почистите устата със студена и влажна кърпа, след това да изплакнете очите и да пиете много мляко. Това е първата стъпка; втората – незабавно да се обадите на бърза помощ.

Дифенбахия е много опасно растение, защото може да доведе до смърт, така че не забравяйте да споделите това на приятелите и семейството си и бъдете бдителни за растенията, които отглеждате в дома си.

loading...