Почистете фурната до блясък по най-елементарния начин!

467
Почистете фурната до блясък по най-елементарния начин!
Почистете фурната до блясък по най-елементарния начин!

Всяка домакиня в крайна сметка е изправена пред проблема с почистването на фурната от мазнини и загаряния. Понякога тази задача не никак лесна. Ето защо, трябва да използвате ефективни методи за решаване на проблема с минимални усилия. Именно така ще продължите да радвате любимите си хора с вкусни ястия от фурната.

В детството всяко момиченце иска да стане Пепеляшка! Но след време пораства и се превръща в Пепеляшка… Чистотата и вкусната вечеря не се получават на магия. Фурната във вашата кухня изглежда по-скоро като чудовище от приказка? Тогава побързайте да се възползвате от съветите за почистване на чудовището, за да блесне и да се отървете от него!

Тези полезни съвети ще ви помогнат да възстановите блясъка на фурната за нула време. Средствата са безвредни и струват стотинки. Не е необходимо да вдишвате вредните пари от почистващите средства от магазините и след това да лекувате кожата на ръцете си от сърбеж. Спрете да бъдете Пепеляшка и се превърнете в принцеса.

1) В гореща вода разтворете малко домакински сапун или препарат за съдове, изсипете го в тава за печене и поставете във фурната. Със същия препарат натрийте и стените на фурната.

След това плътно затворете вратата и включете на 100-120 градуса. Вратата трябва да бъде затворена по време на този процес. Преждевременното отваряне може да развали всичко. За половин час водните пари ще разтворят всички остатъци от храна, мазнини и загорели парчета.

След 25-30 минути изключете фурната и след отваряне на вратата я оставете да се охлади малко. След това вземете влажна кърпа и избършете всички повърхности на фурната. Мръсотията и мазнините ще бъдат премахнати без затруднения.

2) За да отстраните загарянията от вътрешната повърхност на стъклото на фурната, ще ви помогне содата, разтворена в топла вода. Нанесете на мястото на замърсяване и я оставете за 15 минути. Резултатът няма да закъснее. По същия начин можете да почистите и решетката на фурната.

3) За да почистите замърсяванията, можете да използвате обикновен оцет. Нанесете малко количество течност върху охладената повърхност на фурната, разнесете я с влажна кърпа и оставете за кратко време.

Ако степента на замърсяване е ниска, тогава това ще е достатъчно. След това избършете мръсотията с влажна гъба. Ако оцетът е помогнал само частично, тогава ще трябва да изтъркате с четка.

4) Направете разтвор на оцетна киселина в съотношение 1:1 с вода. Потопете в разтвора обикновен парцал и навлажнете стените на фурната. Вземете сода за хляб, поръсете замърсените места с нея, оставете я за кратко време да подейства.

Водородът, освободен от реакцията на оцета със сода, е абсолютно безвреден, но помага да отстраните дори най-упоритата мръсотия. Накрая изплакнете с топла сапунена вода и тя отново ще свети като нова.

5) Вземете стъклен съд за микровълнова фурна, налейте 1 литър вода и добавете супена лъжица оцет (96%). Сложете го във фурната и включвате на температура от 150 градуса за половин час. След това изключете и извадете щепсела от контакта, за да се предпазите от токов удар. Докато повърхността е топла и в същото време влажна, е необходимо да избършите стените. Ако това се окаже недостатъчно, повторете процеса.

6) Също можете да почистите фурната с амоняк. За да направите това, вземете парцал, напоен с амоняк и грижливо изтрийте всички повърхности във фурната. След това затворете плътно и оставете фурната да се накисва цяла нощ. Сутринта в купа с гореща вода разредете какъвто и да е препарат за миене на съдове. Намокрете с него чист парцал и внимателно избършете стените на фурната. Всички замърсявания ще бъдат премахнати без следа. Накрая, избършете отново с чиста вода без сапун и подсушете.

7) Друго средство за почистване е солта. Разсипете я по вътрешната повърхност и загрейте фурната. Когато солта стане кафява, отстранете соления остатък с прахосмукачка и измийте.

8) Можете също да отстраните мазнината от фурната с бакпулвер. Посипете замърсената повърхност и напръскайте с вода. Изчакайте известно време. След няколко минути мазнините ще се съберат на бучки, които лесно можете да отстраните с обикновен мокър парцал. Можете да използвате лимонена киселина или сода за хляб вместо бакпулвер.

9) В купа с помощта на ренде настържете малко сапун и го залейте с оцет и сода, разредени в топла вода. Смесете всичко, докато сапунът напълно се разтвори, а след това покрийте със сместа стените на фурната и стъклото.

След няколко часа налейте топла вода в тава, вземете чист парцал и почистете препарата заедно с мръсотията от фурната и стъклото. Между другото, със същата смес можете да почистите решетката, дръжките и грила. Тя се справя добре дори със стари замърсявания и изобщо не уврежда емайла.

10) За да направите свой собствен почистващ препарат за фурна, просто смесете вода (1/4 чаша), сол (1/4 чаша) и сода за хляб (3/4 чаша) в купа. От всичко това трябва да получите гъста паста. Избършете вътрешността на фурната с влажна кърпа и разстилете пастата върху цялата вътрешна повърхност.

Оставете я за една нощ и изплакнете на сутринта. Определено тази паста е много по-добра от някои други продукти за почистване, но работи най-добре, когато замърсяванията не са много сериозни.

Между другото, можете също така да добавите течен препарат към домашната почистваща смес, за да има свеж мирис и пяна.

11) С това средство можете да почистите не само фурната, но и старата ръжда и варовитите отлагания по крановете и душа. Ще са ви необходими лимонена киселина на прах, около една чаена лъжичка сухо почистващо стредство и една супена лъжица от всеки препарат за миене на съдове. Пакетчето лимонена киселина се смесва с останалите две съставки. Трябва да се образува паста с консистенция на течна сметана.

Намажете цялата замърсена повърхност с тази паста. Оставете за 10-15 минути. Ако мръсотията е много силна, 15 минути след нанасянето леко навлажнете, така че пастата да не изсъхне. После с мокра гъба пичистете. Всичко ще бъде премахнато без затруднения. Няколко пъти избършете фурната с гъба, докато не стане напълно чиста.

loading...