Големият живовляк понижава кръвната захар и лошия холестерол!

295
Големият живовляк понижава кръвната захар и лошия холестерол!
Големият живовляк понижава кръвната захар и лошия холестерол!

Големият живовляк има редица ползи за здравето

Живовлякът е полезна за здравето билка (често се счита за плевел). Научното му име е Plantago Major и най-вероятно ще го намерите в двора си.

Листата са годни за консумация и донякъде приличат на спанак, малко по-горчиви.

Живовлякът често се използва при ухапвания от насекоми и змии, както и за лечение на обриви и порязвания. Мощните антибактериални и противовъзпалителни свойства на листата на живовляка могат да се използват за заздравяване на рани и облекчаване на сърбеж или болка, свързани с кожни проблеми.

1.За заздравяване на рани

Поставете листа върху раната и го покрийте с превръзка, за да го закрепите. Това е особено полезно при ухапвания от насекоми.

2.Антиинфекциозни свойства

Смелете или намачкайте листата и нанесете върху кожата, за да премахнете отровата или да спрете инфекцията. Освен това, ще предотврати появата на белези.

3.Противовъзпалителни свойства

Листата и семената имат мощни противовъзпалителни свойства.

4.Витамини и минерали

Живовлякът е богат на витамини и минерали, особено на желязо. Добавяйте го към салати.

5.Против комари

Листата на това растение са полезни и срещу ужилвания от пчела, кожни обриви, порязвания и пъпки. Нанесете листа върху засегнатата зона, закрепете с превръзка и оставете за 4 часа.

Като алтернатива можете да си направите чай. Чаят може да ви помогне за контролиране на кръвната захар, което е особено важно за диабетиците, понижаване на холестерола, при хемороиди, при лек синдром на раздразненото черво, при диария и запек, облекчава инфекциите на пикочния мехур, помага при проблеми с бъбреците.

Големият живовляк може да се използва и от деца, тъй като няма странични ефекти. Можете да консумирате листата, да правите чай, тинктура.

Ако имате сериозни здравословни проблеми или силна болка, препоръчваме ви да потърсите лекарска помощ. Самолечението може да бъде опасно за вашето здраве.

loading...