Полезни стайни растения, които връщат любовта в дома!

126
Полезни стайни растения, които връщат любовта в дома!
Полезни стайни растения, които връщат любовта в дома!

Полезни стайни растения, които успокояват и намаляват стреса

В момента повечето от нас прекарват много време вкъщи и имат много малък контакт с природата и постоянно сме бомбардирани с отчети, данни и новини, които ни правят уязвими и стресирани.

Отглеждането и грижите за стайните растения е чудесен начин, повторно да се свържем с природата и то в нашия дом.

Знаете ли, че почвата, в която растат нашите растения, съдържа множество микроби, популярно наричани „външни ендорфини“, които действат като естествени антидепресанти и стимулират хормона на щастието – серотонин в нашия мозък?

Растенията пречистват въздуха, имат благоприятен ефект върху ефективността и концентрацията, помагат при безсъние, отпускат, успокояват и улесняват възстановяването, когато сме болни.

В новата си книга “Лечебната сила на стайните растения” Фран Бейли групира растенията според техните полезни свойства.

Освен че ще научите как да се грижите за отделните растения, от колко вода, светлина и влага имат нужда, ще научите и кои растения са най-добри и за коя стая, как да изберете растенията, как да ги пресаждате. Вие също решавате как най-добре да се възползвате от всичките им предимства.

От книгата сме избрали три растения, които са лесни за отглеждане, дори да сте начинаещ и с малко повече усилия, те със сигурност ще върнат любовта ви в изобилие.

Сансевиера

Всеизвестно е, че растенията произвеждат кислород, но някои могат да произвеждат повече.

Според тестовете на НАСА, сансевиерата се оказа много трайно растение, което пречиства въздуха, а освен това елиминира бензола, формалдехида, трихлоретилена и ксилена.

Ако трябва да изберете само едно растение, което ще ви помогне да предотвратите дихателните проблеми, тогава това растение ще бъде вашият най-добър избор.

Силна като стомана, сансеверията е практически неразрушима. Расте бавно, не изисква прекалено много грижи и ще ви издържи години.

Светлина: по-буйна е в топлите и светли помещения, но също така понася добре сянката.

Влажност: ниска.

Вода: рядко поливане – зимно време веднъж месечно, а през останалата част от годината веднъж на две седмици.

Грижа: Когато растението надрасне саксията, извадете го и го разделете на две по-малки растения.

Филодендрон сканденс

Растение, което успокоява и отпуска. Расте бързо и се поддържа лесно.

Можете да го поставите високо на стенен рафт, през който може да се спусне, или да го засадите в саксия и да го сложите на телена конструкция.

Листата му във формата на сърце могат да омекотят ъглите на модерните минималистични пространства и да създадат зелена точка, която насърчава релаксацията.

Светлина: подходяща е умерена светлина. При силна слънчева светлина листата ще пожълтеят или ще изгорят.

Влага: това растение вирее в топли и влажни условия. Поливайте редовно.

Вода: поддържайте почвата влажна между пролетта и есента. През зимата поливайте само когато забележите, че земята е суха.

Грижа: за да насърчите фотосинтезата в това растение и неговия растеж, редовно избърсвайте праха от листата с влажна кърпа. Ако искате да е по-буйно тогава отрежете върховете на растението. Поставете ги във вода и те ще пуснат корени.

Дърво на парите

Достатъчно лесно е отглеждането на дървото на парите, което до известна степен обяснява трайната му популярност в целия свят.

Тези растения задържат вода в листата и стеблата, ако забравите да ги полеете няма никакъв проблем

Смята се, че това растение носи щастие, богатство и прогрес: последователите на фън шуй го поставят в югоизточния ъгъл на помещението и вярват, че всяко ново листо е символ на материална печалба.

Въпреки че богатството не означава непременно щастието, това растение е едно от тези, които носят радост и щастие в дома – така че с малко усилия то ще ви се отплати многократно.

Дори научните изследвания потвърждават, че грижата за растенията и градинарството като цяло подобрява настроението ви и ви правят по-щастливи и оптимистични.

Светлина: място с индиректна светлина.

Влажност: ниска.

Вода: през летните месеци се полива само когато забележите, че земята е суха. През зимата поливането е рядко.

Грижа: пресаждайте на всеки две до три години. Възрастните растения могат да пораснат доста високи, дори до един метър и да изглеждат страхотно във всяка стая.

Ако все още няматте, купете си някое от тези полезни стайни растения, а защо не и трите!

loading...